Zelf uw vloerverwarming aanleggen

Wanneer u ervoor kiest om zelf een vloerverwarming systeem te installeren, dient u met een aantal zaken rekening te houden. Een vloerverwarming aanleggen is niet eenvoudig, maar indien u handig bent, is het niet onmogelijk. Een goede voorbereiding is echter het halve werk. Houdt daarom met de volgende zaken rekening

Aanleg van de vloerverwarming

Natbouw vloerverwarming

Natbouw vloerverwarming houdt in dat de verwarmingsbuizen direct in de dekvloer worden verwerkt. Dit is een van de oudste en bekendste vormen van vloerverwarming. De buizen kunnen hierbij worden verwerkt in betonnen platen, een cementlaag of ander materiaal dat op de ondervloer wordt geplaatst.

Droogbouw vloerverwarming

Bij zogenaamde droogbouw vloerverwarming lopen de verwarmingsbuizen in een open tussenruimte onder de vloer. In dit geval dient er gebruik gemaakt te worden van reflecterende isolatie om een goede warmtespreiding te garanderen. Bij een andere vaak gebruikte vorm van droogbouw worden de buizen van het vloerverwarmingssystemen in isolerende platen onder de vloer gelegd. Over deze platen worden warmtespreidingsprofielen gelegd. Hierin worden de buizen verwerkt

Legpatroon vloerverwarming

Aanbevolen legpatroon (slakkenhuis)

Voor de beste resultaten met een vloerverwarming systeem moet u ervoor zorgen dat het gehele vloeroppervlak dezelfde temperatuur bereikt. Wanneer de aanvoer- en afvoerleidingen naast elkaar gelegd worden, warmt de vloer gelijkmatig op. Het water loopt dan door de buizen en geeft zijn warmte af, waarna het afgekoelde water terugloopt naar de collector. Dit legpatroon is het meest economische en energiezuinige vloerverwarmingssysteem.

Alternatief legpatroon (meander)

U kunt echter ook kiezen voor een alternatieve aanleg bij uw vloerverwarming. Aanvoer- en retourleidingen worden bij deze methode niet naast elkaar gelegd en laten de vloer niet gelijkmatig opwarmen. Dit kan echter de voorkeur hebben wanneer vloerverwarming gelegd wordt in een ruimte met koude buitenmuren of grote ramen. Bij gebruik van dit legpatroon dient het eerste gedeelte van de buis (aanvoer) langs de koudste muur gelegd te worden.

Buisafstand bij het leggen van vloerverwarming

Bij de planning van het legpatroon voor uw vloerverwarming systeem is het raadzaam om 150 mm afstand tussen de buizen te gebruiken voor hoofdverwarming en 200 mm afstand voor bijverwarming. Indien u dit aanpast, zal dit direct gevolgen hebben voor de warmteafgifte van het systeem. De aanbevolen afstand tussen de buizen is daarom 100 mm of 150 mm. Let wel op dat de aanbevolen afstand tussen de buis en (buiten)muur altijd 100 mm is, ongeacht de afstand tussen de buizen.


Meer weten? Vraag het de specialisten van ComfortFloors!