Vloerverwarming verdeler instellen na de aanleg ervan? We helpen u graag op weg met instructies, tips en tricks. Waarom is het correct instellen zo belangrijk? Het instellen van de vloerverwarming is cruciaal om teokomstige schade te voorkomen aan uw vloerverwarming en om de juiste werking in gang zetten.
Let op: in sommige gevallen is het instellen van de vloerverwarming al (deels) verzorgd door het bedrijf welke de vloerverwarming heeft aangelegd.
Vloerverwarming instellen en inregelen in stappen
Nu u gloednieuwe vloerverwarming ligt wil u deze natuurlijk zo snel mogelijk gebruiken. Echter zijn er een paar dingen die goed gedaan moeten worden en waar op gelet moet worden:
- In het geval van natbouw vloerverwarming: Is de vloer over de vloerverwarming goed uitgehard? In sommige gevallen kan dit een aantal weken (5 tot 6 weken) duren. Vraag het na aan een expert.
- Verwarm niet meteen voor de volle 100%. Het systeem, de verwarmingsbuizen en de vloer hebben tijd nodig om te wennen. Doet u dit te snel? Dan kunnen er scheuren ontstaan in de vloer. Dit is onderdeel van het opstookprotocol.
Vloerverwarming opstookprotocol
Wanneer de vloer volledig is uitgehard, kan het instellen beginnen middels het opstookprotocol. Dit is een voorgeschreven methode door de aanlegger van de vloerverwarming. In dit protocol wordt beschreven hoe u de eerste periode met uw vloerverwarming te werk moet gaan om het werkend en duurzaam te krijgen. Hiermee voorkomt u (toekomstige) schade aan de vloer.
ComfortFloors geeft klanten een volledig opstookprotocol mee om dit zelf te kunnen regelen. Onderstaand is deze te downloaden.
Opstookprotocol van ComfortFloors Algemeen opstookprotocol
Instellen van de temperatuurverschillen
Het is belangrijk om de juiste temperatuurinstellingen voor elke ruimte of zone te kiezen. Voor de meeste vloerverwarmingssystemen is een maximale watertemperatuur van 35-45°C voldoende voor een comfortabele verwarming. In sommige ruimtes, zoals de badkamer, kan een hogere temperatuur gewenst zijn.
Voor slaapkamers is een lagere temperatuur daarentegen vaak gewenst. De verdeler kan vaak worden ingesteld om de temperatuur per zone te regelen, afhankelijk van het type thermostaat dat u gebruikt.
Bij het instellen van de verdeler is het ook belangrijk rekening te houden met de vloersoorten van de ruimtes. Harde vloeren zoals natuursteen, tegels of keramiek houden de warmte goed vast. Tapijt of houten vloeren laten de warmte minder goed door.
In ruimtes met een minder efficiënte warmteoverdracht kan het nodig zijn om de watertemperatuur iets hoger in te stellen om dezelfde mate van comfort te bereiken.
Mogelijke hindernissen bij het instellen van vloerverwarming
Heeft u de vloerverwarming volgens het opstookprotocol ingesteld en is de temperatuur nog niet zoals deze hoort te zijn,? Dan kunnnen zich een aantal problemen voordoen:
Ontluchten van vloerverwarmingsbuizen
Lucht in de vloerverwarmingsbuizen is een mogelijke oorzaak. Dit is te herkennen door een borrelend / tikkend geluid. Wanneer dit zich voordoet adviseren we de vloerverwarmingsbuizen te ontluchten. Ontluchten van de vloerverwarmingsbuizen doet u door de volgende stappen te volgen:
- Zet de thermosstaat op een zo laag mogelijke temperatuur.
- Schakel de CV ketel uit.
- Schakel de pomp van de vloerverwarming uit (te vinden als onderdeel of bij de verdeler) door bijvoorbeeld de stekker hiervan te dismantelen.
- Wacht geduldig voor 15 minuten. Binnen deze tijd zou alle lucht die in de verwarmingsbuizen zit naar het hoogste punt vertrokken moeten zijn, doordat de watercirculatie gestopt is.
- Sluit de kraan van de vloerverwarming, draai het ontluchtingsventiel open (eventueel met een ontluchtingssleutel) en wacht. Zodra alle lucht is ontsnapt (controleer dit: Hoort en voelt u geen lucht meer ontsnappen, dan is het oke) kan het ventiel weer dichtgedraaid worden.
- Start alle processen van vloerverwarming opnieuw.
Ervaart u problemen met de vloerverwarming verdeler instellen?
Ervaart u nog altijd problemen met uw vloerverwarming, ondanks onze tips voor het ontluchtne van vloerverwarming? We helpen u graag dit te verhelpen. Neem contact met ons op en wellicht kunnen we u helpen!