Cementdekvloer vloerverwarming

Een cementdekvloer, ook wel zandcementvloer, is een veelgebruikte ondervloer die in sommige situaties goed te combineren is met vloerverwarming. Toch zijn er een aantal aandachtspunten waar u rekening mee moet houden.

Wij van ComfortFloors zijn experts in vloerverwarming en leggen u graag uit waar u op moet letten.

DIrect een vrijblijvende offerte aanvragen

Wat is een cementdekvloer?

Een zandcementdekvloer is een type ondervloer, vergelijkbaar met een anhydrietvloer of betonvloer. Over deze ondervloer komt de uiteindelijke afwerking, zoals tegels, laminaat of pvc.

In tegenstelling tot een gietvloer (zoals een anhydrietvloer), wordt een zandcementvloer handmatig gesmeerd. Dit maakt de installatie arbeidsintensiever en zorgt ervoor dat de warmtegeleiding minder goed is dan bij een anhydrietvloer.

Toch blijft de zandcementdekvloer een populaire keuze, vooral in badkamers. De reden? Het kan in afschot worden gelegd (voor afwatering). Verder is het beter bestand tegen vocht dan een anhydrietvloer.

Impressie van een cementdekvloer Extra impressie van een cementdekvloer

Cementdekvloer combineren met vloerverwarming

Een zandcementdekvloer kan worden gecombineerd met vloerverwarming, maar dit vereist de juiste aanpak. Belangrijke aandachtspunten:

  1. Scheurvorming door temperatuurwisselingen. Cementdekvloeren kunnen krimpen bij verwarming, wat scheuren kan veroorzaken. Wapening kan dit risico verminderen en kan bestaan uit kunststofvezels in het mengsel of een wapeningsnet. Bij een vloer zonder wapening is het belangrijk te overleggen of versteviging nodig is.
  2. Geleidelijke opwarming. Om scheuren te voorkomen, moet de temperatuur stapsgewijs worden verhoogd. De aanbevolen opbouw is maximaal 1°C per dag.
  3. Voldoende dekking boven de leidingen. De minimale afdekking boven de vloerverwarmingsbuizen bedraagt 3 tot 5 cm. Een dikkere laag vertraagt de opwarming, maar zorgt voor een gelijkmatigere warmteverdeling.
  4. Anhydrietvloer als alternatief. Een anhydrietvloer biedt betere warmtegeleiding en minder risico op scheurvorming. Dit type vloer verdeelt de warmte gelijkmatiger en is minder gevoelig voor krimp.

Vloerverwarming frezen in een cementdekvloer

Het infrezen van vloerverwarming heeft enkele interessante voordelen:

  • Doordat infrezen snel gedaan kan worden, is de klus meestal binnen één dag geklaard.
  • Het infrezen van vloerverwarming is een relatief goedkope techniek.
  • Deze manier van installeren is stofarm en laat hierdoor geen zooitje achter.

Opstoken van een zandcementdekvloer vloerverwarming

Inregelen, opstoken of instellen van vloerverwarming. Het betekend allemaal hetzelfde. Het is het proces na de aanleg van vloerverwarming die zorgt dat de vloer op de juiste manier op temperatuur komt. 

Bij onjuist opstoken van vloerverwarming kunnen scheuren en barsten ontstaan in de vloer. Bij een houten bovenvloer kan het beginnen te buigen. Voorkom dit dus!

Om dit goed te laten gebeuren hebben we een stappenplan opgezet:

  1. Bekijk de omgevingstemperatuur en voeg hier 5°C aan toe. Dit is de temperatuur waarmee je je vloerverwarming aanzet. Let op! Lees deze af van de verwarmingsinstallatie. Niet de thermosstaat.
  2. Verhoog elke 24 uur de temperatuur met 1°C tot 5°C voor de meest veilige opwarming. Veel wordt geadviseerd om 5°C toe te voegen elke 24 uur. Dit gaat bijna altijd goed, maar voor de zekerheid raden we een iets terughoudender te zijn. Doe dit overigens tot 40°C.
  3. Laat de temperatuur op 40°C staan voor 24 uur.
    Verlaag de temperatuur in dezelfde stapjes als dat je de vloerverwarming hebt opgewarmd. Doe dit tot je de minimale temperatuur hebt bereikt. Bij veel apparaten is dit 15°C.
  4. Laat de temperatuur 24 uur op de minimale hoogte.
  5. Herhaal deze cyclus een aantal keer als de mogelijkheid zich voordoet.

Wat kost het installeren van vloerverwarming in een cementdekvloer?

Helaas is er niet één vast antwoord op deze vraag. De uiteindelijke kosten worden namelijk beïnvloedt door verschillende factoren:

  • Type vloerverwarming (frezen of matten bijvoorbeeld).
  • Oppervlakte van de vloer.
  • Extra benodigdheden zoals isolatie en wapening.

Wij adviseren u daarom om eerst een offerte bij ons aan te vragen. Deze is volledig vrijblijvend en zo krijgt u een duidelijk overzicht van de te verwachten kosten!

Heeft u nog vragen? Laat het weten!

Het aanleggen van vloerverwarming is voor elke situatie uniek. Wij van Comfortfloors hebben meer dan 2 decennia ervaring en weten dit dus maar al te goed.

We snappen het als u nog vragen heeft. Deze beantwoorden we dan ook graag voor u! We willen namelijk dat u de juiste keuze maakt bij het kiezen voor een duurzame, comfortabele verwarmingsoplossing.

Contact opnemen Offerte aanvragen
Klantvriendelijk en helder contact.

Zeer tevreden met de werkzaamheden en communicatie van ComfortFloors. Alles netjes achter gelaten en alles mooi aangesloten. Zelfs op vrijdagavond nog even aan de klus.

⭐⭐⭐⭐⭐ - A. Boer, Noordscheschut

Werken snel, strak en denken mee.

Vloerverwarming geplaatst in 2 fases. Werkt snel en netjes vriendelijk contact. Geeft tips en gaat pragmatisch te werk. Grote bus met goede apperatuur en zo goed als stofvrij vrezen.

⭐⭐⭐⭐⭐ - Arjen, Hoogeveen

 

ComfortFloors is beoordeeld met een 9,6 op basis van 248 beoordelingen.

Miranda Talen
Heeft u een vraag?

Neem geheel vrijblijvend contact op!

1